Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с лимец и подправки

Питка с лимец и подправки

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Питка с лимец и подправки
Снимка: Анонимен
1 / 4
21/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Не сте и предполагали, че една толкова здравословна питка може да бъде и толкова ароматна, нали"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 500 г
  • вода - 300 мл
  • мая - 1 кубче
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • розмарин - за поръсване
  • зехтин - за помазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода и малко захар. Бърка се, докато се получи еднородна смес и оставя се за около 5 минути да шупне. След това се прибавят олиото/зехтина и сухите подправки. Постепенно се прибавя и брашното от лимец. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се оставя завито на стайна температура да втаса за около 20-25 минути. След това от втасалото тесто се оформят еднакви по големина топки и се подреждат в тава. Тавата трябва да е помазана и олио и набрашнена.

Оформената пита се оставя да втаса за около 25-30 минути. След това са помазва със зехтин и се поръсва с розмарин.

Питата се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 40-45 минути. След като питата е готова се поръсва с вода и се завива за около 10-тина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: