Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Дивеч»Конско месо със зеленчуци в йена

Конско месо със зеленчуци в йена

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k2k5
Конско месо със зеленчуци в йена
Снимка: Monika Ivanova
5 / 6
22/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
5
"Докато не опитате това уникално вкусно конско месо, нямате право да коментирате"

Необходими Продукти

  • конско месо - 800 г
  • сол - на вкус
  • вино - 300 мл
  • картофи - 4 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • лук - една глава
  • олио - 60 мл
  • За марината
  • балсамов оцет - 1 к.ч.
  • зехтин - 1 к.ч.
  • мащерка
  • розмарин
  • хвойна
  • индийско орехче
  • канела
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото почистете от жили и нарежете на парчета с дебелина от около 1 см. Сложете го в голяма тава и наръсете с подправките (от всички без канелата и индийското орехче се слага по около 1 ч.л.

Канелата и индийското орехче са по-силни на вкус така че сложете по 1-2 щипки.) Полейте със зехтина и оцета, объркайте хубаво всичко, покрийте и оставете в хладилник за 24 ч.

На другия ден белите и режете картофите, лука и морковите. Най-отдолу на йената слагате малко мазнина и редите морковите. Посолявате ги. Месото отцеждате от маринатата и запечатвате в малко олио на тиган за по 1 минута от всяка страна.

Редите месото върху морковите. Над него слагате картофите и лука и отново посолявате. Заливате с мазнината, в която сте запечатвали месото и виното (може да използвате и бяло и червено според собствените си предпочитания). Затваряте йената и печете час и половина на 220 градуса.

За това време зеленчуците вече са готови, овкусили са месото, но то още не е достатъчно крехко. Изваждате внимателно лука и картофите в чинийка, обръщате конското, затваряте йената и го връщате отново във фурната.

Така се пече още час и половина като през около половин час (може и по-малко) обръщате пържолките, за да попиват от сосчето равномерно и от двете страни.

Когато месото стане сравнително крехко и сосът се е сгъстил, връщате зеленчуците, затваряте с капак за да се запазят топлината и ароматите до момента, в който стане време да го сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: