Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за вкусна питка от типово брашно

Тесто за вкусна питка от типово брашно

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Тесто за вкусна питка от типово брашно
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
22/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Само на нас ли ни се струва, че питката с типово тесто е най-вкусната на света"

Необходими Продукти

  • типово брашно - 1 кг (София мел)
  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване на питката)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка сипете захарта, половината кубче мая и започнете да бъркате докато маята се втечни със захарта. Сипете малко от топлата вода и една лъжица брашно.

Разбъркайте и оставете на топло да шупне. Пресейте брашното със солта, направете кладенче и прибавете останалите продукти и маята.

Замесете хубаво средно твърдо тесто. Оставете да втаса на топло, оформянето може да става по много начини, на топчета или на плитка.

След като втаса се маже с разбития жълтък, вода и няколко капки олио. Поръсва се със семена и се пече в загрята фурна за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: