Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Морско дъно

Питка Морско дъно

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Питка Морско дъно
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
22/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Оставете всичко на фантазията и сръчните ви пръсти - и да не забравите да ни се похвалите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 450 мл (100 мл отделям за маята)
  • мая - 1 бр. на Йоткер
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • За плънката
  • кашкавал - 100 г
  • маслини - 50 г нарязани
  • сирене - 100 г
  • шунка - 100 г
  • семена - сурови по желание /лен, сусам, слънчоглед, мак /
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта вложих развихрена фантазия и креативност. Приготвяйки я за пръв път, реших, че плънката и методът на оформяне на тестото внасят безкрайни възможности за нови идеи.

Пресявам брашното, към което добавям солта. Маята разтварям в хладкото прясно мляко, добавяйки към нея захарта и 2 с.л. брашно. Правя кладенче, в което изсипвам активиралата се мая, яйцата, от които съм заделила жълтъка за намазване, и олиото.

Омесвам меко, еластично тесто, което разделям на няколко топчета. Оставям настрана, докато подготвя пълнежа. Настъргвам на едро кашкавала, към който добавям маслините. Към настърганото сирене прибавям част от сусама, предварително запечен.

Шунката нарязвам на кубчета. Към нея можем да добавим и 1/3 от кашкавала. И сега включвате освен фурната и вашето въображение. От топчетата разточвате питки, в които прибавяте от плънката.

Навивате охлювчета, плитки, спирали и каквото ви хрумне. Тъй наречената питка оставям за около 30 мин. на топло, за да удвои обема си. Глазирам с жълтъка и поръсвам със семената. Пека във фурна на 200 градуса, завита с фолио. Вече готова и изпечена, махам фолиото, за да се зачерви питката морско дъно и отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: