Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Макови хлебчета

Макови хлебчета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Макови хлебчета
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
23/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
18
"Знаем, че сте опитвали всякакви хлебчета, но толкова вкусни, колкото нашите една ли сте виждали някога"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г. прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл. хладко
  • грис - 70 г пшеничен
  • брашно - около 500 г бяло
  • маково семе - 1 шепа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята във водата със захарта, за да се активира. Към пресятото брашно добавям солта, грисът и 1/3 от семената. Правя кладенче, в което изсипвам маята, белтъка и мазнината.

Замесвам меко и еластично тесто. Слагам го да втаса за около 20 минути. След това оформям средни топчета с влажни ръце.

Подреждам ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставям да втасат отново, намазвам ги с разбитият жълтък, поръсвам с маковите семена.

Изпичам в предварително загряна на 180 градуса фурна до зачервяване. Често ги използвам за сандвичи за закуска в училище.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: