Шоколадова торта с кафе и вафли

23/02/2017
Даниела Русеваот Даниела РусеваПомощник Готвач
"Не, няма начин да не прекалим с това шоколадово-вафлено вълшебство Обзалагаме се, че и вие ще хапнете с удоволствие поне три парчета "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо847
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • за блата
  • захар - 200 г
  • кафява захар - 150 г
  • какао - 80 г
  • брашно - 260 г
  • сода бикарбонат - 1.5 ч.л.
  • бакпулвер - 1.5 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • яйца - 4 бр.
  • айран - 200 мл гъст
  • олио - 1 к.ч.
  • кафе - 200 мл горещо еспресо
  • ЗА КРЕМА
  • заквасена сметана - 1 кг
  • пудра захар - 150 г
  • шоколад - 100 г млечен
  • вафли - 5 бр. Морени
  • за глазура
  • черен шоколад - 300 г
  • олио - 1 с.л.
  • за украса
  • бадеми - филирани
  • бял шоколад
  • ананас
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата: Смесете сухите продукти за блата. Разбъркайте добре яйцата, олиото и айрана и ги добавете към сухата смес. Налейте и горещото кафе и разбийте добре до получаване на гладка смес.

Разделете сместа на три части. Сипете в застлана с хартия форма за торта и изпечете три блата в загрята предварително фурна на 180 градуса, до суха клечка. Оставете блатовете да се охладят.

За крема: Заквасената сметана разбъркайте добре с пудра захар с миксер. Млечния шоколад разтопете на водна баня. За целта го начупете на парченца и сложете в малък съд над друг съд с вода, която се грее на огъня.

Оставете леко да се охлади. При непрекъснато разбиване на сметаната добавете разтопения млечен шоколад на тънка струйка. Вафлите натрошете на дребно и ги добавяме към сметановия крем.

Сглобяване на тортата: Поставете единия блат върху поднос и намажете с 1/3 от крема. Редувайте блат – крем. Цялата торта се намазва с останалия крем.

Пригответе глазурата, като отново на водна баня сложите да се разтопи черният шоколад с една супена лъжица олио за гланц. Излейте в средата на тортата разтопения шоколад и накланяйте леко, за да се разпредели равномерно.

Украсете по желание. Тук нарисувах пеперуди с разтопен бял шоколад. Сипете го в малка фунийка от хартия за печене с малко отрязано връхче. Рисувайте, след като тъмният шоколад се е стегнал. Можете да ползвате също шоколадови дражета, както и кубчета ананас и филирани бадеми, предварително леко запечени.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар