Домашна торта Шах-Мат

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
59328123308
Домашна торта Шах-Мат
Снимка: Драга Мишева
1 / 3
23/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Добре, откриваме партията с пълната рецепта и два хода с пешката, сега е ваш ред"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • какао - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • За сиропа
  • сок от компот - 1/2 ч.ч. с 5 - 6 с.л. захар
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л.
  • брашно - 9 с.л.
  • захар - 7 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • жълтъци - 3 бр.
  • плодове - за украсата
  • сметана - за украсата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Внимателно се разделят жълтъците от белтъците. В една купа слагаме белтъците заедно с 1 лъжица захар и с помощта на миксер разбиваме на сняг.

В отделна купа се разбиват жълтъците заедно с останалата захар. Разбиват се докато се получи гъст крем. Към тази смес постепенно и при непрекъснато разбъркване се добавя брашното, в което предварително е сложен и бакпулвера. След това постепенно се добавят и разбитите на сняг белтъци.

Разбърква се с дървена лъжица докато се получи хомогенна смес. Тази смес се разделя на две равни части. В едната добавяме какаото, което предварително е разтворено в малко вода. Другата смес си остава така. От получените смеси изпичаме два блата в предварително загрята фурна.

През това време може да се приготви сиропът. Изсипва се компота и се смесва заедно със захарта. По желание може да се сложи и една ванилия. Така ще стане още по-ароматно. Слагаме на котлона и оставяме на тих огън до пълното разтваряне на захарта.

След като това е готово може да се пристъпи към приготвянето на крема. За целта се разбъркват захарта, жълтъците и нишестето /брашното/. След това постепенно се добавя млякото. Тази смес се слага на котлона и на тих огън се изчаква докато кремът се сгъсти. Кремът трябва да се разбърква постоянно и да стане много гъст.

След като и кремът е готов, започваме с реденето на тортата. С помощта на чинии /различни по големина/ изрязваме блатовете на 3. Във форма за торти поставяме голям блат от белия, след това среден от кафявия и накрая малък отново от белия. Така сглобеният блат се сиропира с приготвения сироп. Изсипваме крема. Ако прецените, че кремът е много, налейте остатъка в купички за следобедна закуска.

Върху крема се реди и втория блат: поставя се голямото парче от кафявия блат, средното от белия и в средата малкото кръгче от кафявия. Този блат също се сиропира.

Когато тортата е сглобена, отгоре украсете със сметаната и плодовете. Приберете тортата в храдилника за няколко часа, а след това се насладете на прекрасния ѝ вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: