Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана пита с кашкавал

Усукана пита с кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Усукана пита с кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
28/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Меко тесто ще замесим, кашкавал ще добавим и майсторски ще го усучем - а вие си запишете рецептата за тази невероятна усукана пита"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 700 г
  • масло - 50 г за мазане
  • кашкавал - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затопленото мляко със захарта и 3 с.л. брашно, поставете на топло място да шупне покрито със стреч фолио.

Един жълтък отделяме от яйцата, а останалите ги разбиваме с вилица и прибавяме и останалите продукти за тестото.

Пресятото брашно прибавяме на етапи и месите докато получите меко тесто. Замесеното тесто поставете на топло място докато удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на три равни части. Всяка част разточете на дълъг около 3 педи правоъгълен лист и ширина 12 см.

Първия лист намажете обилно с разтопено масло и поръсете с половината настърган кашкавал. Втория лист поставете върху първия и отново намажете с масло и поръсете с останалия кашкавал.

Поставете третия лист върху втория, притиснете ги добре и разточете с помощта на точилка на един общ лист, 4 педи дълъг и 20 см широк. Разточения лист разрежете на две по дължината. Двете части усучете заедно и поставете във формата на охлюв в предварително намазана с масло тава.

Оставете питката на топло да втаса около 20 минути, намажете с разбитите жълтък и 1 с.л. прясно мляко.

Поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете до златист загар.

Усуканата пита с кашкавал е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
511
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Мога да твърдя, че това е най -вкусната питка, която съм правила! Благодаря ти, Мария!
03.03.2017 17:12
3