Избухнала богата питка за Сирни Заговезни

24/02/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф104612419903
"С такава вкусна питка не е трудно да получите прошка от всекиго - кой може да ѝ устои "
Приготвяне55 мин.
Готвене40 мин.
Общо95 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 253
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • прясно мляко – 350 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца – 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая – 1/2 кубче
  • олио – 2 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • брашно – около 1 кг
  • масло - за намазване на корите
  • плънка
  • сирене
  • колбаси - шпеков салам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В една част от топлото мляко активирайте маята с захарта и малко брашно. Пресейте брашното и разбийте яйцата с останалото мляко. Замесете меко тесто, което оставете да втаса. Натрошете сиренето, нарежете салама на тънки кръгчета и разтопете маслото.

Когато тестото е втасало го разделете на голяма и малка топка, от голямата разточете голяма и не много тънка кора, намажете с масло и разпределете сиренето.

Навийте на руло и нарежете на рулца, дебели колкото ви е висока тавата. От по-малката кора по същия начин, само след като намажете с масло поръсете маково семе, нарежете на ленти и на няколко от лентите наредете кръгчетата салам, навийте на розички.

Големите рулца със сирене наредете до стените на тавата, а малките до тях. Центъра на питката оформете по ваш избор, аз направих едно по голямо рулце, върху което сложих усукана част от 2 фитила.

Оставете питката да втаса след което намажете с разбития жълтък и малко водичка. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар