Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Сладолед с грозде и крема сирене

Сладолед с грозде и крема сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладолед с грозде и крема сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
24/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Чуден, вкусен сладолед с кремообразна текстура и изискан вид - оставяме декорацията на вашето въображение"

Необходими Продукти

  • За гъст сироп от грозде
  • грозде - 220 г зърна
  • захар - 70 г
  • ликьор - 2 с.л. сладък
  • За сладоледа
  • прясно мляко - 250 мл
  • сметана - 250 мл (сладкарска, течна)
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 90 г
  • крема сирене - 3 с.л. (Филаделфия)
  • портокали - 2 резенчета с кората
  • канела - 1 щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сиропа - нарежете гроздовите зърна на парченца (няма нужда да ги чистите от семките и кожата ) и ги посипете със захарта и ликьора. Оставете да престоят на стайна температура 1 час, докато пуснат сок.

В тенджерка загрейте прясното мляко с щипка сол, портокаловите резени, канелата и ванилията. Когато заври, отстранете от огъня , захлупете с капак и оставете 30 мин., за да се усвоят добре всички аромати, след това махнете портокала.

Сложете на тих огън престоялото и вече пуснало сок грозде, варете до сгъстяване на сиропчето около 20 мин, като накрая може да увеличите огъня. Прецедете сместа (около 1/2 чашка сок излиза) като с лъжица притискате, за да се изцеди всяка капка от вкусния, ароматен гроздов сироп. Чашата оставете да изстине на стайна температура и после я подръжте малко в хладилник.

През това време разбийте добре жълтъците със захарта (90 гр) , сложете ги при охладеното мляко и на тих огън бъркайте докато сместа се сгъсти малко и почти стане на пяна. Когато това се случи, отстранете и оставете да се охлади като от време на време разбърквате внимателно.

Охладения гъстичък гроздов сироп изсипете при вече изстиналото пухкаво кремче. Не бъркайте много. (Може да заделите малко от него за декорация при сервиране ако желаете).

Разбийте с миксер сметаната на сняг и прибавете към нея крема сиренето, продължете да разбивате до получаване на еднородна смес.

Сложете сметаната на части при останалия крем като леко забърквате до цялостното и интегриране.

Разсипете в купички или един голям съд, както ви е удобно, завийте с прозрачно домакинско фолио и оставете във фризер за 4-5 часа минимум.

През първите два часа разбърквайте сместа от време на време, за да се избегне формирането на кристали. Става чуден, вкусен сладолед с кремообразна текстура и изискан вид ако е и добре декориран и украсен! ! Насладете му се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#165452
Потребител#165452
Разкош!
24.02.2017 16:56
1
1
Покажи всички подкоментари