Любими гръцки бели сладки

25/02/2017
Dora Grozevaот Dora GrozevaЧирак
"Толкова са ни любими, че не сме готови да ги споделим дори с любимите си хора "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции100 бр.
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 195
  • Преглеждания за месеца3048
  • Преглеждания за седмицата590
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - около килограм
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 500 г
  • пудра захар - 150 г и още 350 г за поръсване
  • ванилия - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • амонячна сода - 1/2 ч.л.
  • метакса - 50 мл /друг ароматен алкохол/
  • бадеми - 400 - 500 г
  • лимонов сок - 2 с.л.

Начин на приготвяне

Бадемите се накисват във вряла вода за половин час. След това се обелват лесно. Режат се на парченца. Обелените и нарязани бадеми се изпичат във фурната на 150 градуса до лек златист цвят.

Смесват се мекото масло, яйцето, захарта, 3-те ванилии, с помощта на миксер се разбиват до гладка смес.

Прибавя се алкохолът, след това амонячната сода, загасена в малко лимонов сок. Накрая се прибавят бадемите и пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Замесва се ронливо тесто.

Оформят се топчета, подреждат се в тава за печене, постлана с хартия, и се пекат в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 10 минути, или докато топчетата придобият лек карамелен загар.

Още топлите топчета се овалват във пудра захар. Оставят се да се охладят. След като изстинат напълно се поръсват обилно с пудра захар, в която са прибавени останалите 2 ванилии.

Хубаво е да отлежат няколко дена, преди да се консумират.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар