Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Лимонов пай с маскарпоне

Лимонов пай с маскарпоне

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Лимонов пай с маскарпоне
Снимка: Анонимен
1 / 3
04/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8-10 парчета
"Но бас на едно кафе, че не сте опитвали по-ароматен и нежен пай"

Необходими Продукти

  • за блата
  • масло - 120 г
  • брашно - около 200 г
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 40 мл
  • лимони - настъргана кора
  • за лимоновия крем
  • лимони - 50 мл прясно изцеден лимонов сок + кората на 1 лимон
  • вода - 350 мл
  • захар - 120 г
  • масло - 30 г
  • нишесте - 2 с.л. царевично
  • брашно - 1 с.л.
  • яйца - 4 жълтъка
  • маскарпоне - 2 - 3 с.л. пълни
  • за целувчената смес
  • яйца - 4 - те белтъка
  • захар - 75 г
  • есенция - 1 с.л. лимонова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете студеното масло на малки кубчета. Сложете го в блендер или кухненски робот с брашното и захарта и разбийте. Добавете водата лъжица по лъжица и при непрекъснато разбиване.

Полученото тесто извадете и дооформете на ръка. Направете го на топка и го приберете за 30-40 минути в хладилник, увито във фолио.

Разстелете парче фолио на плота и върху него разточете тестото на кора. С помощта на фолиото прехвърлете тестото в намазнената форма, като трябва да покрива и стените. Леко притиснете и оформете кората.

Надупчете го леко с вилица и го сложете да се пече за 15-20 минути в загряна на 190-200 градуса фурна.

За лимоновия крем сложете да кипнат в съд на котлона лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата. Разбийте отделно жълтъците с брашното и нишестето и при непрекъснато бъркане добавете към горещата смес. Бъркайте и оставете да къкри за 2 минути на котлона, за да се сгъсти. Щом махнете от котлона, разбийте с 2-3 с.л. маскарпоне.

Разбийте белтъците на твърд сняг с няколко капки лимонов сок и добавете захарта и есенцията. Върху изпечения пай сипете лимонови крем, отгоре загладете с белтъците или ги шприцовайте.

Сложете да се пече 180 градуса за 15 минути. По желание може да замените целувчената смес с разбита сладкарска сметана, но без да запичате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: