Лимонов пай с маскарпоне

от ВаленаНовак
04/04/2012
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+2 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо6 020
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг2,6 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за блата
  • масло - 120 г
  • брашно - около 200 г
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 40 мл
  • лимони - настъргана кора
  • за лимоновия крем
  • лимони - 50 мл прясно изцеден лимонов сок + кората на 1 лимон
  • вода - 350 мл
  • захар - 120 г
  • масло - 30 г
  • нишесте - 2 с.л. царевично
  • брашно - 1 с.л.
  • яйца - 4 жълтъка
  • маскарпоне - 2 - 3 с.л. пълни
  • за целувчената смес
  • яйца - 4 - те белтъка
  • захар - 75 г
  • есенция - 1 с.л. лимонова

Приготвяне

Нарежете студеното масло на малки кубчета. Сложете го в блендер или кухненски робот с брашното и захарта и разбийте. Добавете водата лъжица по лъжица и при непрекъснато разбиване.

Полученото тесто извадете и дооформете на ръка. Направете го на топка и го приберете за 30-40 минути в хладилник, увито във фолио.

Разстелете парче фолио на плота и върху него разточете тестото на кора. С помощта на фолиото прехвърлете тестото в намазнената форма, като трябва да покрива и стените. Леко притиснете и оформете кората.

Надупчете го леко с вилица и го сложете да се пече за 15-20 минути в загряна на 190-200 градуса фурна.

За лимоновия крем сложете да кипнат в съд на котлона лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата. Разбийте отделно жълтъците с брашното и нишестето и при непрекъснато бъркане добавете към горещата смес. Бъркайте и оставете да къкри за 2 минути на котлона, за да се сгъсти. Щом махнете от котлона, разбийте с 2-3 с.л. маскарпоне.

Разбийте белтъците на твърд сняг с няколко капки лимонов сок и добавете захарта и есенцията. Върху изпечения пай сипете лимонови крем, отгоре загладете с белтъците или ги шприцовайте.

Сложете да се пече 180 градуса за 15 минути. По желание може да замените целувчената смес с разбита сладкарска сметана, но без да запичате.

[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 1
3 0
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с