Задушен заек с бяло вино

25/02/2017
Veselina
отVeselinaГотвач263562533
"Не само ви се струва - буквално се топи в устата, но за да стигнете дотам, трябва да си запишете цялата рецепта и да я спазвате стъпка по стъпка "
Приготвяне40 мин.
Готвене130 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 072
  • Преглеждания за месеца90
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • лук – 600 г
  • заек – 1 бр. около 1 500 г
  • чесън – 10 скилидки
  • сол на вкус
  • бяло вино – 3 ч.ч
  • черен пипер – 10 бр. зърна
  • бахар – 4 зърна
  • масло – 60 г
  • олио – 1 к.ч.
  • брашно – 1 с.л.
  • За марината
  • вода – 1 л.
  • оцет – 400 мл
  • лук – 1 глава с люспата
  • моркови – 1 бр.
  • целина - само стебла без листа (около 30 стръка)
  • дафинов лист – 1 бр.
  • черен пипер – 4 бр. зрънца
  • карамфил – 3 бр. цели цветчета
  • чесън – 2 скилидки
  • захар – 1 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трябва да се накисне заекът за едно денонощие в марината. Първо го измиваме със студена вода. Слагаме го в подходящ съд. Маринатата я правим, като в голяма тенджера сложим литър вода. Измиваме и почистваме зеленчуците. Скилидките слагаме цели, а другите на малки парчета. После прибавяме подправките. Наливаме оцета.

Разбъркваме маринатата с лъжица. Слагаме я на котлона и захлупваме с капака. Като заври намаляваме степента на котлона. Ври 8 минути след завиране. Дърпаме настрана и като изстине слагаме месото вътре. Слагаме маринатата с месото в хладилника, като я затворим с капака.

Изкисваме заека, след като е минало достатъчното време. Изкиснатият заек нарязваме на порции. Наръсват се със сол на вкус. Слагаме ги в йена или в дълбока, но не много голяма тава. Парчетата ги редим на дъното на съда. Може и на места да се застъпят. Обелваме чесъна. Скилидките ги режем по дължина на по 2-3 парчета.

Върху заека слагаме скилидките чесън, бахара и черния пипер, като ги разпределяме навсякъде да има. Обелваме лука и го нарязваме на полумесеци. Поръсваме с малко сол. Нарязваме маслото на малки парченца. Най–отгоре слагаме маслото. Поливаме с олиото и най-накрая с виното. Виното трябва да покрие продуктите.

Похлупваме с йената с капака. Печем в загрята на 200 градуса фурна. Размиваме в ½ кафена чаша топла вода 1 с.л. брашно и я слагаме в тавата към края на печенето. Пак печем до готовност. След като стане сервираме порция заешко с лук, полято със соса.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар