Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Пица-пай с хрупкаво тесто

Пица-пай с хрупкаво тесто

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167842
Пица-пай с хрупкаво тесто
Снимка: Паулина Стоянова
2 / 4
26/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Ето това вече е една разкошна пица с богата плънка и наистина хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 280 г
  • вода - около 1 ч.ч.
  • масло - 80 г
  • сол - 2 щипки
  • захар - 2 щипки
  • За пълнежа
  • лук - 1 глава
  • чушки - 250 г зелени
  • бульон - 1 бр. телешки на Маги
  • кайма - 150 г домашна
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 250 г
  • салам - 100 г шпеков
  • сирене - 150 г
  • кисели краставички - 3 бр. средно големи
  • лютеница - 6 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 1 ч.ч
  • чубрица - 4 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заместваме тесто. Пресяваме брашното и в средата правим кладенче, слагаме сол и захар. Разтопяваме маслото или на котлон или в микровълнова, изсипваме го в кладенчето, разбъркваме с лъжица.

Започваме да сипваме вода на тънка струя, едновременно с това месим. Трябва да се получи нелепкаво тесто. След като хубаво се замеси се оставя в купа, завивате купата, аз я слагам в плик и оставям да си почине в хладилника, докато си направя плънката.

Подготовка за плънката. Нарязва се лукът на средно големи парчета и се запържват в мазнина (5 с.л. олио).

Добавяме чушките, които сме нарязали предварително на средно едри парчета и морковите, които са на кубчета. Запържваме ги. През това време нарязваме гъбите на ивици, шпековия салам на едри кубчета, добавяме ги в тигана. Объркваме добре и добавяме водата към зеленчуците, след като заври слагаме бульона. След 1-2 минути добавяме каймата и готвим, докато изври водата.

Като станат готови продуктите, приготвяме тестото. Оставяме си малко от него за решетката отгоре, а другото го разточваме около 1-1.5 см дебелина, като гледаме да покрие цялото дъно на тавата и страните.

Изсипваме плънката, слагаме лютеницата, натрошаваме сиренето, разстиламе киселите краставици, който сме нарязали на кубчета и поръсваме с чубрица.

Разточваме тестото, което оставихме по- рано. С нож го режем на ивици и слагаме отгоре, че да стане като решетка.

Пече се около 15-20 мин на 180 градуса, тъй като е много тънко тестото. Пицата–пай ще стане много хрупкава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: