Скалички с портокалови корички

26/02/2017
Елена Стойчовска
отЕлена СтойчовскаПомощник Готвач18719911
"Вървят към всичко - от кафе, през ликьор до някой чудат коктейл и се приготвят толкова лесно, че идете ще ги направи "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо178
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • бисквити - 250 г
  • ядки - 100 г смлени
  • масло - 125 г
  • шоколад - 100 г (може да се замени с какао)
  • мляко - няколко лъжички топло (или сметана)
  • ликьор - 2 с.л.
  • портокалова кора - 2 с.л. настъргана
  • портокалов сок - 2 с.л.
  • пудра захар - на вкус
  • За глазурата
  • шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не знам за Вас, но на мен този обикновен на външен вид и елементарен за някои десерт ми е любим... Толкова, че дори сега, пишейки рецептата, устата ми се пълни със слюнка.

Другото хубаво е, че можете да ползвате каквито имате продукти или да оползотворите някои останали от предишен сладкиш. Да направите скаличките с различни вкусове - със сладко от череши, например. Стават невероятни. Експериментирайте!

За направата на тестото смесваме смлените в чопър бисквити и ядки с мекото масло и разтопения шоколад. Добавете захар на вкус, настърганата портокалова кора и разбира се, лъжица-две любим алкохол. Обичам да ползвам вишнoвка, тъй като е много ароматна и придава много интересен вкус.

Замесваме си хубаво, меко, но не лепнещо тесто, от което лесно оформяме скаличките на ръка. Нареждаме в поднос и пъхаме в хладилника да се стегнат за около половин час.

Готовите скалички заливаме с шоколадов ганаш, приготвен от сметаната и шоколад. За целта загряваме на котлона сметаната. Махаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, разбъркваме, докато получим хубава хомогенна шоколадова смес.

Изстискваме малко портокалов сок и слагаме 1-2 с.л. Заливаме скаличките и прибираме отново в хладилника, за да стегне ганаша.

подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар