Макарина

Цветанка ЦветановаЦветанка Цветанова
Готвач
1254932644262
Макарина
Снимка: Цветанка Цветанова
10 / 14
26/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
340 мин.
Порции
12
"За празника - изненадайте всички с едно наистина предизвикателно ястие - макарина"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 5 бр.
  • сол - щипка
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - около килограм
  • за попарването
  • вода - 1 тенджера вряла
  • сол - щипка
  • олио - 1 с.л.
  • За охлаждането
  • вода - 1 купа студена
  • За плънката
  • сирене - натрошено
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от свекърва ми и винаги за Сирни заговезни я приготвяме. Характерна е за Северния регион на България. Нагласете си 3-4 часа свободно време, като за начало.

Брашното се пресява в тава и се слага солта и олиото в средата, като леко се разбърква. Яйцата се разбиват добре с вилица и се прибавят към брашното. Замесва се средно твърдо тесто. Отрязват се две по малки топки, а останалото тесто се дели на 4 топки.

Оформят се да са като топчета, поръсват се с брашно и се оставят да се отпуснат около 30 минути (зависи колко ви е топло помещението, може и по бързо да се отпуснат). Малките топки се разточват на тънко (трябва да са по големи от тавата в която ще печете).

Оставят се леко посъбрани върху вестник настрани.Точат се по големите листи и се режат на парчета по желание (около 5-10 см) и се редят на камарки върху вестник.

Тенджерата се слага на котлона с вода (да е по-дълбока). След завиране се слага солта и олиото и всяко от нарязаните парчета се потапя. Поставят се по 2- 3 парчета и се изчаква да изплуват на повърхността.

Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят в съда със студената вода. После се редят на масата. Така се процедира до като се попарят всичките малки парчета. В намаслена тава се слага единия от разточените листи, така че краищата да се показват извън тавата.

Редят се попарените парчета на ред, върху всеки ред се покапва леко с олио и се ръси сирене, реди се следващия ред от листата и така докато се сложат всичките. След нареждането листът, който се показва от тавата се загръща на вътре и върху него се поставя другия цял лист.

Пече се само на долен реотан на 180 градуса, като леко се надига за да се види дали е опечено (трябва да стане златисто кафеникав цвят). Всяка фурна пече различно така че времето не може да се конкретизира в минути.

След опичането отдолу, взимате капака, поставяте го върху тавата и внимателно обръщате макарината. С леко приплъзване я връщате в тавата да се опече и от другата стана като пак следите за изпичането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Уникална вкусотия! Това е традиционна баница за Средната част на Северна България,Приготвя се по традиция за Сирни Заговезни.Рецептата е на вид елементарна,но като изпълнение е доста трудоемко и отнема доста време.Но трудът си заслужава.По традиция от моята баба аз я приготвям със свинска мас.Но за да съм честна трябва да кажа,,приготвяме"Един точи корите,а другият ги попарва,за да става по-бързо.
26.02.2017 19:32
4
1