Пита с масло и сирене за Сирни Заговезни

26/02/2017
Нина Иванова Иванова
отНина Иванова ИвановаМастър Шеф4038811645
"Сирни Заговезни или Прошка е един чудесен повод цялото семейство да се събере, а с тази пита с масло и сирене празникът е двоен "
Приготвяне110 мин.
Готвене40 мин.
Общо150 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 528
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • брашно - бяло 600 г и допълнително количество за доомесване
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 250 мл хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - суха (1 пакет от 7 г)
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • масло - разтопено 50 г
  • за заливката
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете брашното със солта. Добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте и направете кладенче в брашняната смес. Разбийте яйцата и ги добавете в кладенчето.

Започнете да изсипвате водата като едновременно с това полека разбърквате с брашното. Замесете меко и еластично тесто. При необходимост (ако лепне много тестото) добавете малко брашно. Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте. Оставете на топло да втаса около 40 мин.

Междувременно пригответе плънката, като намачкате сиренето и разтопите маслото.

При готовност на тестото, го разделете на 5 еднакви топчета. Разточете едно топче на кръгла кора с диаметър около 25 см. Намажете с разтопено масло и посипете със сирене.

Навийте руло, като след като го навиете, го усучете като въже и изтеглете леко да стане тънък и дълъг фитил. Навийте фитила на охлювче в намазана с масло тава (приблизителен диаметър на тавата 30 см).

Повторете всичко с останалите топчета. Не навивайте прекалено близко всеки фитил, тъй като питата допълнително ще втаса. Готовата пита се покрива и се оставя да втаса още 20 мин. на топличко място. При готовност се залива с разбитите яйца с прясно мляко и захарта.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин. След изваждане от фурната, питата се покрива с кърпа и се оставя за 10 - 15 минути "да отиде на нивата" преди да се начупи.

Рецептата е адаптирана от кулинарно с Йоана.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар