Египетски слоест пирог

27/02/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Невероятен пирог с уникален крем - един десерт, в чието присъствие всякакви приказки за диети са забранени "
Приготвяне140 мин.
Готвене30 мин.
Общо170 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо307
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца – 1 бр.
  • прясно мляко – 250 мл
  • сол – 1 щипка
  • захар - 1 ч.л.(равна)
  • ванилия – 1 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно – 3 ч.ч. (250 мл чашата)
  • масло – 125 г ( за намазване на листата)
  • за крема
  • яйца – 1 бр.
  • захар – 1 ч.ч.
  • нишесте – 3 с.л. (царевично)
  • прясно мляко – 500 мл
  • ванилова захар – 1 бр.
  • за поръсване
  • пудра захар – 30 г
  • ванилия – 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и разтворете в него маята, добавете разбитото с вилица яйце, солта, захарта и ванилията. Към сместа добавете 2 ч.ч. от пресятото брашно и разбъркайте. Останалото брашно прибавяйте на етапи и замесвате меко и еластично тесто. Разделете тестото на две равни части.

Всяка част разточвате върху поръсен с брашно плот на тънък лист, намажете листата с меко масло, което предварително сте разделили на две. Навивате листата поотделно на рула, а рулата навивате в кръг (на охлюв). Поставете всяко руло, в плитка чиния поръсена с малко брашно и ги завийте със стреч фолио, поставете завитите чинии в хладилник за 2 часа.

През това време пригответе крема. В дълбок съд с дебело дъно, сипете студеното мляко и добавете разбитото яйце, захарта, ваниловата захар и нишестето. Разбъркайте, поставете съда на слаб огън при непрекъснато бъркане с шпатула и варете до сгъстяване на крема. Покрийте готовия крем със стреч фолио и оставете на студено място да се охлади напълно.

Извадете първото слоестото тесто от хладилника и поставете върху поръсена с брашно хартия за печене, разточете на кръгъл лист около 3 мм. Върху листа разпределете студения крем и изравнете равномерно.

Разточете второто слоесто тесто и поставете върху крема, защипете краищата, за да не изтече кремът при печенето и обърнете пирога с ръба отдолу в намаслена с меко масло тава 28 см. Надупчете на няколко места с вилица, намажете с масло и поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30 минути до златист цвят.

Извадете изпечения пирог, завийте с чиста кърпа за около 10 минути, след което поръсете със смесените пудра захар и ванилия. За по-голяма яснота разгледайте снимките горе!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Топ Рецепти

Избрани

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите