Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сечена слоеста баница

Сечена слоеста баница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Сечена слоеста баница
Снимка: Мария Симова
6 / 7
27/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Няма да е лесно, но ще е толкова вкусно, че всички усилия ще бъдат напълно оправдани"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 400 мл топла
  • брашно - 700 г
  • още
  • масло - 200 г или мас (за намазване на листата)
  • сирене - 150 г (за пълнеж)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко и еластично тесто от продуктите за него. Разделете го на 2 равни части и оформете на топки, поръсете ги с брашно и завийте със стреч фолио. Така завити, оставете да починат не по-малко от 20 минути. Върху поръсен с брашно плот поставете едното топче и с помощта на точилка разстелете на тънък кръгъл лист.

В средата на листа поставете чиния и очертайте кръга, в който ще разстиламе листата на баницата. Външния кръг разрежете на 12 трапецовидни листа. Премахнете чинията и намажете с 1 ч.л. от мекото масло кръга, очертан с чинията. Вземете един от разрязаните листа и положете чрез дърпане върху кръга, отново намажете с меко масло и т.н. докато разстелите всички крайни листи.

Поставете полученото слоесто тесто в чиния, завийте със стреч фолио и поставете в хладилник за около 30 минути. По същия начин процедирате и с другото завито топче. След определеното време, вземете първата чиния и обърнете внимателно в намазана с меко масло тава 30 см.

С ръце разстилате като дърпате слоестото тесто за да увеличите размера му, колкото диаметъра на тавата. Поръсете с натрошено сирене. Така процедирате и с другото слоесто тесто и положете върху сиренето. Леко подгъвате горния слой, под долния за да запечатате ръба на баницата.

Разрежете баницата на квадрати, намажете с масло и поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса и печете до златист цвят за около 35 – 40 минути. След като извадите изпечената баница с помощта на четка намокрете баницата с вода, завийте за около 10 минути и сервирайте.

За по-голяма яснота разгледайте снимките!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: