Безглутенова шоколадова торта с кафе-мус

27/02/2017
"Супер торта, в който няма грам брашно - идеалният сладкиш за хора с глутенова непоносимост и вегетарианци, както и за всички любители на сладките изкушения "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо618
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • Блат
  • масло - 110 г
  • шоколад - 150 г (наполовина черен и млечен)
  • яйца - 3 бр.
  • какао - 1 с.л.
  • КАФЕ МУС
  • захар - 100 г
  • царевично нишесте - 12 г ( 1 1/2 с.л.)
  • прясно мляко - 160 мл
  • ванилия - 1/2 ч.л. екстракт
  • инстантно кафе - 1 с.л.
  • желатин - 5 г ( 1/2 с.л.)
  • вода - 2 с. л.
  • сметана - 240 мл студена (висок процент)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса; Тортена форма намаслена и покрита с хартия - диаметър 20 см.

1. Маслото и шоколадът на парчета се разтопяват на водна баня. Охлаждат се до стайна температура. Прибавят се жълтъците един по един. Разбърква се с телена бъркалка до пълното им усвояване. През цедка се прибавя какаото и солта. Разбърква се до хубав гладък крем.

2. С миксер се разбиват белтъците, като първо се разпенват и се добавя захарта на два пъти и се разбиват до сняг. С шпатула внимателно се прибавят към шоколадовата смес. Сместа се изсипва в тортена форма покрита с хартия. Пече се на 170 -160 градуса за около 20-25 мин. Охлажда се.

3. Желатинът се накисва в 2 с.л. вода за да набъбне.

Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавя се царевичното нишесте, разбърква се и се прибавя топлото прясно мляко. Изсипва се в касерола и се поставя на умерен котлон до сгорещяване при непрекъснато разбъркване до получаване на приятен крем. Сваля се от огъня и се добавя ванилията и кафето на прах. Разбърква се до пълното му усвояване до гладък крем с телена бъркалка. Добавя се набъбналия желатин и се разбърква до пълното му стопяване.

4. В купата на миксера се разбива сметаната до твърди върхове. Прибавя се с шпатула към крема с кафето.

Залива се тортата с горната смес, заглажда се и се оставя за 1 нощ в хладилник. Преди да се поднесе се прекарва нож отстрани за да се извади по-лесно от ринга, като се поставя върху висока чаша и рингът се освобождава надолу. Поръсва се обилно с какао през цедка.

Източник: Flourless Chocolate Cake with Coffe Mousse

Забележка: Печенето на тортата ми отне повече време от посоченото и при градуси около 160-150. Дали напълно е готова тортата проверявах с дървено шишче. За шоколад ползвах наполовина бял и черен такъв и съответно намалих и захарта наполовина. Разкошен нежен и ефирен вкус на шоколад с кафе.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар