Турска баклава с орехи

27/02/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Ще ви покажем как да направите баклава, която буквално се топи в устата, а вие ще ни покажете как да я нарежем толкова ефектно "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 986
  • Преглеждания за месеца512
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца – 3 бр.
  • прясно мляко – 1 ч.ч.
  • олио – 1 ч.ч.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • оцет – 1 ч.л.
  • сол – 0, 5 ч.л.
  • брашно – около 1 кг
  • нишесте – 500 г за баклави
  • орехи – 2ч.ч. (счукани) за плънка
  • масло – 200 г за заливане
  • за сиропа
  • захар – 4 ч.ч.
  • вода – 5 ч.ч.
  • лимонов сок – 0. 5 ч.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от продуктите за него. Разделете го на 30 еднакви части и ги оформете на топчета. Върху поръсен с нишесте плотразточете всяко топче на лист с големина колкото чаена чинийка.

Наредете разточените листи на три купчинки по 10 броя, като помежду всеки лист обилно поръсете с нишесте.

Всяка купчинка разточете наведнъж на кора с големина на диаметъра на тавата 36 см.

Поставете първата кора в тавата и равномерно разпределете първата чаша счукани орехи. Разточете втората купчинка на кора и поставете върху разстланите орехи, разпределете втората чаша орехи върху нея.

Покрийте с третата кора и нарежете оформената баклава на ромбоиди. Разтопете маслото и залейте равномерно нарязаната баклава. Печете в предварително нагрята на 160 градуса фурна за около час.

В тенджера смесете водата и захарта за сиропа, поставете на силен огън да заври. След като заври намалете на слаб огън и оставете така да поври 10 минути, добавете лимоновият сок.

С горещия сироп залейте охладената баклава, завийте тавата с алуминиево фолио и оставете така да се охлади.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
28.02.2017 08:11
Аплауз за прецизността Ви!
0
0
Даниела Русева
Много изпипано, много красиво, сигурна съм, че е и вкусно!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв