Баклава с шамфъстък и каймак

27/02/2017
Елена Стойчовска
отЕлена СтойчовскаПомощник Готвач18719911
"За баклавата най-важното е - единият компонент да е горещ, другият студен, а апетитът си идва с яденето "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 150
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката приготвяме по следния начин. Смесваме каймака с гриса, докато получим еднородна смес, след което прибавяме смления шамфъстък и хубаво разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа.

Разтапяме маслото и намазваме с него дъното на тавата, която ще използваме.

Разгъваме корите и ги режем на ленти. Разбиваме белтъка с вилица. С помощта на четка мажем кората с разбития белтък. Поставяме по една чаена лъжица от крема, сгъваме на триъгълници и притискаме ръбовете с малко вода, за да не се отворят.

Нареждаме парчетата баклава в тавата, като оставяме малко място между тях. Поливаме ги с маслото, размазваме го, използвайки четка. Поръсваме с шамфъстък. Печем във фурна, загрята до 180 градуса, докато кората придобие златист цвят.

Захарния сироп приготвяме по следния начин - слагаме в касерола водата и захарта и когато заври, добавяме лимоновия сок, намаляваме котлона на средно и оставяме да ври за около 20 минути преди да свалим от огъня. Оставяме настрана да изстине. Заливаме със сиропа докато и той и баклавата са горещи.

Баклавата става най-добре когато единият компонент е студен, а другият горещ. Лично аз предпочитам студен сироп на гореща баклава. Заливаме баклавата и покриваме тавата с кърпа, за да изстива равномерно.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!