Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с шамфъстък и каймак

Баклава с шамфъстък и каймак

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024961
Баклава с шамфъстък и каймак
Снимка: Елена Стойчовска
3 / 4
27/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"За баклавата най-важното е - единият компонент да е горещ, другият студен, а апетитът си идва с яденето"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • масло - 1/2 чаша несолено
  • белтъци - 1 - 2 бр.
  • За плънката
  • каймак - 1 ч.ч. (може да го замените със заквасена сметана)
  • шамфъстък - 2/3 ч.ч смлян
  • грис - 1 лъжица фин
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1. 5 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • За гарниране
  • шамфъстък - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката приготвяме по следния начин. Смесваме каймака с гриса, докато получим еднородна смес, след което прибавяме смления шамфъстък и хубаво разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа.

Разтапяме маслото и намазваме с него дъното на тавата, която ще използваме.

Разгъваме корите и ги режем на ленти. Разбиваме белтъка с вилица. С помощта на четка мажем кората с разбития белтък. Поставяме по една чаена лъжица от крема, сгъваме на триъгълници и притискаме ръбовете с малко вода, за да не се отворят.

Нареждаме парчетата баклава в тавата, като оставяме малко място между тях. Поливаме ги с маслото, размазваме го, използвайки четка. Поръсваме с шамфъстък. Печем във фурна, загрята до 180 градуса, докато кората придобие златист цвят.

Захарния сироп приготвяме по следния начин - слагаме в касерола водата и захарта и когато заври, добавяме лимоновия сок, намаляваме котлона на средно и оставяме да ври за около 20 минути преди да свалим от огъня. Оставяме настрана да изстине. Заливаме със сиропа докато и той и баклавата са горещи.

Баклавата става най-добре когато единият компонент е студен, а другият горещ. Лично аз предпочитам студен сироп на гореща баклава. Заливаме баклавата и покриваме тавата с кърпа, за да изстива равномерно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Само с един лист ли е едно парче, аз си купувам от турското и ми се струва , че са поне по 3-4 листа в триъгълник?
07.11.2021 22:58