Арабски питки на скара

04/04/2012
Илария
отИларияМастър Шеф37211203
"Докато си приготвяте тези ароматни арабски питки, ще имате време да решите с какво точно да ги гарнирате!"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо20 757
  • Преглеждания за месеца74
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • мая – 1 пакетче суха
  • захар - 1 - 2 щипки
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно - 4 и 1/2 ч.ч бяло
  • сол – 2 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете мята в 1/2 от топличката вода заедно с 1 с.л. от брашното и захарта. Добре разбъркайте и оставете за 20 минути, за да се активизира маята.

След това към нея добавете останалата вода, солта, зехтина и 1/2 от пресятото брашно. Бъркайте с лъжица в една посока до хомогенизиране.

Добавете останалото брашно и замесете тестото. Леко го намазнете и покрийте с алуминиево фолио, след което увийте купата с кърпа. Оставете да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Премесва се и пак се оставя по същия начин да втаса втори път. След това леко набрашнете ръци и го разделете на 12 еднакви топки. От тях оформете овални и плоски питки с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм.

Изпечете питките върху незалепваща плоска скара, сач или тиган с дебело дъно, като намазнявате леко преди всяка питка.

Печенето трае около 15-20 секунди от първата страна, а от втората - към минута. Обърнете пак от първоначалната страна и така до готовност. Всяка питка се пече около 3 минути.

Изпечените арабски питки може да намажете с масло по желание.подобни рецепти тук

5 11
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Емилия
Емилия
22.12.2014 01:36
Тези питки са чудесни. Ако използвате пълнозърнесто брашно ще станат още по-вкусни. Те са за Арапите средство за захващане на храната, както не използват вилици, ами ядат с ръце(дясната ръка). Прегъват питката като лъжица и така си взимат храната...
2
0
Любомир
Любомир
19.10.2012 19:10
Невероятни са! Препоръчвам на всеки да ги опита.
0
2

Виж всички коментари или напиши такъв