Телешко бонфиле с нежен сос от зелен пипер

01/03/2017
Йорданка Ковачеваот Йорданка КовачеваПомощник Готвач
"Иска се истински майсторлък, за да приготвиш правилно телешко месце, но с наша помощ ще станете истински майстори в това. И да не забравите за соса "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо541
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • телешко бон филе - 250 г
  • едра сол - на вкус на люспи
  • зехтин - 1 ч.л.
  • За соса
  • сметана - 200 мл готварска
  • царевично брашно - 1 ч.л., фино
  • телешки бульон - 1 кубче
  • лук - 1/2 глава, средна
  • зелен пипер - 2 ч.л. на зърна (или на вкус)
  • масло - 30 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • коняк - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Първо, приготвяме соса, за който накълцваме лука на много ситно и го запържваме в зехтина и маслото;

2. Добавяме зеления пипер и след минутка - кубчето бульон, разтворено в 50 мл топла вода и конякa;

3. Изчакваме водата и алкохолът да се изпарят, като бъркаме от време на време, и веднага след това слагаме сметаната, в която сме разтворили царевичното брашно. Отново бъркаме енергично до получаване на желаната гъстота (ако желаете по-рядък сос, може да си добавите водичка);

4. Когато сосът е готов, се заемаме с месото. От 250 г ще имаме 2 филета с дебелина 1 см и половина. Може да поръчате да ви ги нарежат така в месарницата или да го направите вие. Може и филетата да са по -дебели, но в никакъв случай по-тънки;

5. Нагряваме тигана с незалепващо покритие на силен огън с чаената лъжичка зехтин или просто няколко капки. Когато е силно загрят, слагаме двете филета и не ги пипаме в продължение на 1-2 мин, после обръщаме от другата страна и отново печем минута-две. Ако обичате леко алангле, не дръжте повече от минута от всяка страна. Ако пък искате да е добре препечено, направете го за повече от две минути, но имайте предвид, че този тип месо и като цяло телешкото става твърдо и жилаво, както и губи вкусовите си качества, когато се припече прекалено.

Розовко и леко сурово отвътре е най-добре!

6. Готовото месце посолете с едрата сол (никога не солете при готвенето му, а най-накрая при сервирането, защото солта ще извлече соковете му и ще остане жилаво). Полейте със още топлия сос и се насладете на прекрасния вкус с чаша червено вино!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

tanyaV
tanyaV
17.04.2017 14:14
Чудесна рецепта!
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Върнах се отново за да "сготвя" тази прекрасна рецепта, но не ми се разрешава в рамките на 30 мин, а утре може и да забравя, та да знаеш, че съм го направила все едно. Разкошната ти е рецептата и прекрасно изглеждат снимките ти. Поздравления!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв