Бабиното сладко от горски ягоди

01/03/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Рецептата за това невероятно сладко се предава от баба на внучка, а ние решихме да споделим този кулинарен шедьовър с вас "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 067
  • Преглеждания за месеца552
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • горски ягоди - 500 г
  • ягоди - 500 г
  • желираща захар - 500 г*
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма нищо по-хубаво от приятната разходка и пълна кошница с ароматни горски ягоди. Към дозата прибавих и малко от градинските.

Почиствам и измивам внимателно, за да не нараним нежния плод. Тъй като ягодите от градината са по-едри, тях нарязвам на парченца. Посипвам ги със захарта в подходящ съд (харесвам стъклената посуда) и прибирам в хладилник за едно денонощие.

Така плодовете отделят собствените ароматни сокове и не се налага да прибавяме вода. Както казваше моята баба, за вкусните неща се изисква търпение освен мерак.

На другият ден внимателно отделям плода с решетъчна лъжица. Изсипвам сиропа, който се е отделил в емайлиран съд. На бавен огън загрявам сместа, като разбърквам непрекъснато с дървена лъжица.

Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица. Този трик научих от старите тефтери с рецепти.

Варя 20 минути, след което махам съдаот котлона и оставям да изстине. Когато това стане, прибавям ягодите, разбърквам внимателно и отново загрявам на бавен огън. Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултатът с лъжица, до образуване на "пътечка" от сиропа.

10 минути преди да отстраня съда от котлона, прибавям лимонената киселина.

Насипвам ароматното сладко в сухи затоплени бурканчета и обръщам с капачката на долу. Покривам с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.

* Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете. Уверявам Ви, че горските ягоди, както и домашните са много сладки, но тези от пазара са с различна сладост. Затова по преценка на Вашият вкус и плод може да подсладите допълнително.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Бавна, но много хубава рецепта и чудесно представени снимки! Браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв