Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Бабиното сладко от горски ягоди

Бабиното сладко от горски ягоди

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Бабиното сладко от горски ягоди
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
01/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Рецептата за това невероятно сладко се предава от баба на внучка, а ние решихме да споделим този кулинарен шедьовър с вас"

Необходими Продукти

  • горски ягоди - 500 г
  • ягоди - 500 г
  • желираща захар - 500 г*
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма нищо по-хубаво от приятната разходка и пълна кошница с ароматни горски ягоди. Към дозата прибавих и малко от градинските.

Почиствам и измивам внимателно, за да не нараним нежния плод. Тъй като ягодите от градината са по-едри, тях нарязвам на парченца. Посипвам ги със захарта в подходящ съд (харесвам стъклената посуда) и прибирам в хладилник за едно денонощие.

Така плодовете отделят собствените ароматни сокове и не се налага да прибавяме вода. Както казваше моята баба, за вкусните неща се изисква търпение освен мерак.

На другият ден внимателно отделям плода с решетъчна лъжица. Изсипвам сиропа, който се е отделил в емайлиран съд. На бавен огън загрявам сместа, като разбърквам непрекъснато с дървена лъжица.

Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица. Този трик научих от старите тефтери с рецепти.

Варя 20 минути, след което махам съдаот котлона и оставям да изстине. Когато това стане, прибавям ягодите, разбърквам внимателно и отново загрявам на бавен огън. Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултатът с лъжица, до образуване на пътечка от сиропа.

10 минути преди да отстраня съда от котлона, прибавям лимонената киселина.

Насипвам ароматното сладко в сухи затоплени бурканчета и обръщам с капачката на долу. Покривам с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.

* Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете. Уверявам Ви, че горските ягоди, както и домашните са много сладки, но тези от пазара са с различна сладост. Затова по преценка на Вашият вкус и плод може да подсладите допълнително.

Бабиното сладко от горски ягоди е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Бавна, но много хубава рецепта и чудесно представени снимки! Браво!
01.03.2017 23:15
1
1
Покажи всички подкоментари