Пухкави кифлички с мая

02/03/2017
Dora Grozeva
отDora GrozevaЧирак8923134
"Нищо не ни зарежда с настроение за цял ден така, както тези ароматни кифлички с любимото ни сладко "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 684
  • Преглеждания за месеца629
  • Преглеждания за седмицата382
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • мая - 2/3 кубче свежа
  • захар - 8 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 120 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • мармалад - или друга плънка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото мляко се разтваря маята с половината захар и няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята.

Към шупналата смес се добавят белтъкът, олиото и брашното със солта. Замесва се меко, незалепващо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

Втасалото тесто се разделя на две части, всяко от които се разточва на кръгла кора с диаметър около 35-40 см. Разрязва се на 16 парчета.

В широката част се поставя половин лъжичка плънка по желание, леко се подгъват крайчетата и се завива на кифличка. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене, и се оставя на 50 градуса за 10-15 минути.

Леко надигнали се, кифличките се намазват с разбития жълтък с 1-2 с.л. мляко и още толкова олио, поръсват се със захар и се пекат на 160 градуса да готовност.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар