Великденска погача

06/04/2012
А.Борисова
отА.БорисоваНовак
"Всички домакини са се втурнали да месят козунаци, а вие изненадайте гостите си с тази великолепна великденска погача "
Приготвяне35 мин.
Готвене60 мин.
Общо95 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо12 099
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • олио - 100 мл или разтопено масло
  • брашно - колкото поеме за меко тесто
  • за отгоре по желание
  • яйца - 1 брой
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в хладкото прясно мляко с 1 ч.л. захар и оставете за 20 минути, докато шупне. Пресейте брашно в голяма тава и в кладенче по средата добавете маята, яйцата, киселото мляко, солта, олиото, водата и започнете да замесвате постепенно.

През цялото време добавяте още брашно и месите, докато се получи гладко и меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса за около 40 минути, а при нужда - повече.

Погачата може да оформите по ваше желание. Вариант е да разделите на 3 дълги фитила, да ги сплетете на плитка и да я завиете в тавата. Друг вариант е да отделите част от тестото, от която да оформите различни фигурки върху основната част на погачата.

Най-лесно е да отделите на топки и да ги подреждате в намазнената тава. Наредената погача оставете отново да втаса, намажете с разбито яйце, поръсете със сусам, мак или някакви семена, а може и само с яйце. Сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна до готовност.подобни рецепти тук

5 6
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров
25.12.2012 20:31
Рецептата е качена от майстор. За брашното - към 850-1000г.
Благодаря!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв