Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Възел с маково семе

Питка Възел с маково семе

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
59327123308
Питка Възел с маково семе
Снимка: Драга Мишева
1 / 2
02/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8 парчета
"Още една великолепна питка, която ще прибавим към любимите си"

Необходими Продукти

  • жълтък - 1 бр. за намазване на питката
  • маково семе - за поръсване на питката
  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - колкото поеме
  • разтопено масло - за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд се изсипва =маята. Към нея се добавят захарта, затоплената вода и малко брашно. Добавете толкова брашно, колкото да се получи гъста каша. Хубаво се размесва и се оставя настрани, за да шупне маята.

След като това е готово, добавете солта, киселото мляко, прясното мляко, яйцата и олиото. Това се разбърква и започвате да добавяте пресятото брашно. Тестото трябва да се получи меко и еластично.

Когато тестото е готово, покрийте го с кърпа и го оставете настрани, за да втаса. Оставете го да удвои обема си.

След като е готово, премесете го отново съвсем малко и го разделете на 4 топки.

Всяка топка трябва да се разточи на правоъгълник, всеки от които се намазва с разтопеното масло. Четирите правоъгълника, намазани с масло, се редят един върху друг.

Така полученият един правоъгълник се разрязва на 8 части.

Всяка част се разтегля, за да увеличи дължината си, усуква се и се навива като охлювче. Всички охлювчета се редят в намазнена тава за печене.

Отново оставете да втаса. След това намажете с жълтък, поръсете с маковото семе и поставете във фурната.

Пече се до готовност на 180 градуса и в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка: