Автентични Яйца по панагюрски от моята прабаба

02/03/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
"Ето и автентичната рецепта за Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 910
  • Преглеждания за месеца240
  • Преглеждания за седмицата43
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • оцет – 1 - 2 с.л.
  • вода – 1.5 л.
  • сол
  • яйца – 8 бр.
  • кисело мляко – 400 мл краве
  • краве сирене - 350 г
  • чесън - 2 - 3 бр. скилидки
  • краве масло - 5 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • червен пипер – 1 - 2 ч. л.
  • магданоз - 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък - или е непълна, или доста осъвременена.
Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за Яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

пенчо клисуров
Мнооого добра рецепта. Спомних си моята баба...де да имаше сега от техните домашни яйца...
Благодаря !
8
1
Йорданка Ковачева
Браво! Ето това е автентичната рецепта за яйца по панагюрски!!
7
0

Виж всички коментари или напиши такъв