Празнична питка за 3-ти март

04/03/2017
Ваня Георгиеваот Ваня ГеоргиеваМастър Шеф 3x
"Родолюбието има различни прояви - тази е една от най-вкусните "
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо433
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 80 г (1/4 ч.ч)
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл (1/4 ч.ч)
  • сода - щипка
  • брашно - 570 г
  • олио - или масло за намазване на корите
  • сусам
  • тесто за декорация
  • брашно - 80 г
  • вода - 50 мл
  • нишесте - 35 г
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко топло мляко с захарта и лъжица брашно. Пресейте брашното и с останалите продукти замесете хубаво еластично тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на една топка която е 280 г (средата), три топки от по 240 г от които разточвате три обли кори, като ги редите една върху друга и мажете с масло без последната.

Режете на осем триъгълника и всеки навивате на кифла, която режете през средата. В средата поставяте хубава гладка топка а по края редите всички разрязани кифлички.

Оставяте да втаса, след което мажете с разбития жълтък, мляко и олио, посипвате с сусам по края.

От тестото за декорация разточвате кора и изрязвате контурите на България, изрязвате и цифра с букви, оцветявате с целена боя една част от тестото и режете листенца с формички, оформяте цвете.

Печете готовата питка на 160 градуса до златисто около 35 минути. След изстиване на питката може да направите контури, ако желаете.

Честит празник, БЪЛГАРИ!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Mitka54
Mitka54
10.03.2017 19:39
Браво дъще! Правиш все по красиви и вкусни пити. Да си жива и здрава да твориш красиви произведения.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв