Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка за 3-ти март

Празнична питка за 3-ти март

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Празнична питка за 3-ти март
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 6
04/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Родолюбието има различни прояви - тази е една от най-вкусните"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 80 г (1/4 ч.ч)
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл (1/4 ч.ч)
  • сода - щипка
  • брашно - 570 г
  • олио - или масло за намазване на корите
  • сусам
  • тесто за декорация
  • брашно - 80 г
  • вода - 50 мл
  • нишесте - 35 г
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко топло мляко с захарта и лъжица брашно. Пресейте брашното и с останалите продукти замесете хубаво еластично тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на една топка която е 280 г (средата), три топки от по 240 г от които разточвате три обли кори, като ги редите една върху друга и мажете с масло без последната.

Режете на осем триъгълника и всеки навивате на кифла, която режете през средата. В средата поставяте хубава гладка топка а по края редите всички разрязани кифлички.

Оставяте да втаса, след което мажете с разбития жълтък, мляко и олио, посипвате с сусам по края.

От тестото за декорация разточвате кора и изрязвате контурите на България, изрязвате и цифра с букви, оцветявате с целена боя една част от тестото и режете листенца с формички, оформяте цвете.

Печете готовата питка на 160 градуса до златисто около 35 минути. След изстиване на питката може да направите контури, ако желаете.

Честит празник, БЪЛГАРИ!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#185496
Потребител#185496
Браво дъще! Правиш все по красиви и вкусни пити. Да си жива и здрава да твориш красиви произведения.
10.03.2017 19:39