Дундести макови кифлички

04/03/2017
Dora Grozevaот Dora GrozevaЧирак
"Не само при кифличките дундест е синоним на нещо хубаво ... "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо174
  • Преглеждания за месеца173
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 250 мл
  • свежа мая - 2/3 кубче
  • захар - 180 г
  • яйца - 5 бр./1 жълтък за намазване/
  • олио - 120 мл
  • сол - 1 к.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - около 900 г за меко тесто
  • мак - за поръсване

Начин на приготвяне

В малко затоплено прясно мляко се разтваря маята с 1 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да се активира маята.

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се ванилията.

Към активиралата се смес с маята се прибавя яйчената смес, после останалото мляко, мазнината и накрая - брашното със солта. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса.

Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка част се разделя по на топчици колкото яйце. От топките се правят фитили, леко се усукват и се навиват на охлюв.

Подреждат се в тава, постлана с хартия, и се оставят за половин час на топло.

Мажат се с разбито яйце с 2 с.л. прясно мляко и 2 с.л. олио.

Поръсват се с мак и се пекат на 200 градуса, до хубав апетитен загар.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар