Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Великденски кифлички стъпка по стъпка

Великденски кифлички стъпка по стъпка

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Великденски кифлички стъпка по стъпка
Снимка: Veselina
1 / 2
04/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
220 мин.
Порции
32
"Има ли по-вкусен начин да отбележим този голям празник от приготвянето на вкусни кифлички с локум?"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 140 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - ½ ампула
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
  • брашно - около 1 кг
  • сол - 1 щ.
  • мая - 1 кубче
  • масло - 8 с.л.
  • за плънката
  • локум - 3 кутии Роза
  • за поръсване
  • захар - 1 ч.ч.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голям съд. По средата правим кладенче и слагаме 4 яйца едно след друго. Предварително си изкарваме прясното мляко и яйцата на стайна температура час преди това. Те трябва да са топли. Маслото трябва да е разтопено, но не горещо.

Вътре слагаме в кладенчето и щипка сол. Стопляме си прясното мляко. В половината прясно мляко слагаме захарта и разбъркваме, за да се разтопи добре. В леко топло прясно мляко (другата половина от него) си слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.

Вътре начупваме кубчето мая и разбъркваме. Оставяме покрито с кърпа съда с маята, за да се активира. Като бухне и шупне я прибавяме към брашното. После прибавяме и другата част от захарта с прясното мляко. За аромат добавяме ½ ампула ванилия.

Настъргваме ½ кора на лимон, добавяме и нея при брашното и другите съставки. Най-накрая слагаме маслото. Всички замесваме до меко тесто. Става меко и леко маслено от маслото. Ако е нужно, можете да добавите още 1 с.л. масло за доомесване.

Посипваме с брашно масата, върху която месим и доомесваме продължително тестото. Става голяма топка. Прехвърляме я в тава и я покриваме с кърпа и после с още една отгоре. Слагаме я в топла стая. Ако нямаме такава, можем да завием тестото отгоре и с одеяло.

Трябва тестото да си удвои обема. При мен стана за около 1 час. Вадим си тестото върху посипана с брашно маса и го разрязваме на 4 равни части. Всяка частта доомесваме, за да стане на топка. Разточваме всяка топка на кръг. Набрашняваме си точилка и с нея правим голям кръг.

При средата го режем на две. И после всяка част пак на по две. Трябва да де получат 8 триъгълника. В началото на всеки триъгълник /широката част/ слагаме разтегнат с ръце локум. Навиваме кифлите.

Слагаме в тава хартия за печене и върху нея редим кифлите на разстояние една от друга, защото при печенето ще се надуят още. Така правим и с другата част тесто. Оформяме всички кифли.

От дозата стават 32 бр. кифли. Локумът, който използвах е 3 кутии от българския. Като количество, всеки ще прецени колко да употреби, защото видовете са много на пазара.

В малка купа или чиния слагаме 1 жълтък, 1 с.л олио, 2 с.л олио и разбъркваме. Оставяме кифлите да втасат за около 30-40 мин. Мажем втасалите кифли със сместа с помощта на четка. Поръсваме ги със захар отгоре.

Загряваме фурната на 180 градуса и ги печем, докато придобият апетитен загар. Като ги опечем, слагаме в купа и покриваме с кърпа, за да са топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: