Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с кашкавалена заливка

Мусака с кашкавалена заливка

Мусака с кашкавалена заливка
Снимка: Петя Борисова
1 / 4
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Няма как да не харесате мусака с толкова сочна и топяща се в устата заливка - ние направо се влюбихме в нея"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • морков - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 1 бр. скилидка
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • яйце - 1 бр.
  • кашкавал - колкото поискате
  • домати - 2 бр. от консерва и малко от сока
  • червен пипер
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се лукът и морковът на дребно. Слагат в тенджерка със сгорещено олио. Разбъркваме за около 2 минути и добавяме малко вода, за да се задуши.

През това време нарязваме на много ситно скилидката чесън и я добавяме към лука и моркова. Запържваме за около минута, за да не загори чесънът, и добавяме каймата.

Разбъркваме енергично /каймата трябва да се получи на трохи/. Като си промени цвета, прибавяме една чаена лъжичка червен пипер и веднага след това добавяме доматчетата, намачкани на пюре. Добавяме и подправките и разбъркваме.

Изключваме котлона и приготвяме картофите. Нарязваме ги на кубчета и ги нареждаме на дъното на намазнена с олио тавичка. Отгоре изсипваме плънката с каймата и наливаме топла вода да покрие всичко.

Поставяме тавичката във фурната на 250 градуса, докато заври, и след това намаляваме на 180 градуса.

Приготвяме заливката от яйцето и киселото мляко. Разбъркваме добре и изсипваме върху мусаката 10 минути преди да е напълно готова.

Върху заливката настъргваме кашкавал и оставяме да се запече.

Мусаката с кашкавалена заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А картофи няма ли тази мусака? ?
17.12.2023 12:23