Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Смалец с ябълки и лук

Смалец с ябълки и лук

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Смалец с ябълки и лук
Снимка: Елена Стойчовска
2 / 3
05/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
"Истински ще се влюбите в този страхотен деликатес от Полската кухня - няма да искате да го споделите с никого"

Необходими Продукти

  • сланина - 1 кг
  • пушен бекон - 300 г
  • ябълки - 2 големи
  • лук - 2 големи глави
  • чесън - 1 глава
  • ким - 1 ч.л.
  • майорана - 2 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не съм била от децата, които се мръщят и не искат да се хранят, напротив - хапвала съм си всичко в рамките на нормалното. Филия със свинска мас определено не е било от нещата, които са ми давали да ям. Сега обаче нещата се променят. Животът в Полша промени мирогледа и вкусовете ми. Винаги съм обичала сладко-солените и нетипични комбинации. Именно в Полша вкусовете ми не само се затвърдиха, но и се засилиха.

Искам да Ви представя любимата полска разядка - Смалец /на български - свинска мас/. Не си представяйте обикновена, чиста свинска мас - тя е така приготвена, овкусена и подправена, че се е превърнала в предпочитано мезе за водка и не само - мезе за бира, за закуска с домашен хляб със задължителните кисели краставички (тук да направя уточнението, че полските кисели краставички нямат нищо общо с нашите - те са нещо средно между мариновани и кисели). Вариациите са много - като към основната стопена свинска мас се добавят различни съставки, които я обогатяват.

Избрах една от любимите ми рецепти, която доста често приготвям - истината обаче е, че Смалецът е най-вкусен в Полша - поне за мен е така.

Но да обясня как се приготвя:

Сланината се нарязва на парченца ок 2 см или я смиламе на машинка за мелене на месо. Нарязваме на парченца и бекона. Слагаме сланината в тенджера, започваме да я топим на слаб огън. След 15 минути прибавяме бекона. Топим още 30-40 мин, като бъркаме, за да не загаря.

През това време нарязваме лука на ситно. Ябълките настъргваме на едро ренде. Чесъна пресоваме с преса. Ако имате ким на зърна, смелете или стрийте в хаванче.

Когато пръжките придобият лек златист цвят, прибавяме ябълката, лука и чесъна. Разбъркваме и подправяме със сол, смлян ким, майораната, мащерката и прясно смления черния пипер.

Изключваме котлона и оставяме Смалеца да се охлади напълно. Прехвърляме Смалеца в съда, в който ще го съхраняваме.

Срокът му на годност е ок. 2 седмици. Макар че аз имам един в хладилника, приготвен преди няколко месеца - нищо му няма.

Искам да Ви уверя, че Смалецът не е мазен - ябълката и лукът, а и подправките така обогатяват свинската мас, че няма да разберете кога сте сгънали две филийки.

* Да направя и още едно уточнение - сланината трябва да бъде без кожата - тъй като при топенето, тя става твърда и не е много приятна за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: