Пънчета от тиквички с кайма и ориз

06/03/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2695870
"Апетитни, много ефектни и много лесни за приготвяне - такива са нашите пълнени тиквички "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 218
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • тиквички - 3 бр.
  • лук – 1 малка главичка
  • ориз – 1 к.ч.
  • кайма – 500 г /смес/
  • домати – 1 бр.
  • червен пипер – 1 ч.л.
  • универсална подправка – 1 ч.л. зеленчукова
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • копър
  • пармезан - настърган
  • ЗА СОСА
  • брашно – 1 с.л.
  • жълтъци – 2 бр.
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • вода – 1 ч.ч.
  • чесън – 1 скилидка
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете трите тиквички на пънчета и издълбайте с лъжица сърцевината. Ако искате да им придадете малко повечко хубост, направете на пънчетата някаква шарка – издълбайте плитки резки за фасон.

Приготвяне на плънката:
Запържете в сгорещено олио една малка главичка накълцан лук, прибавете 1 ч.ч. ориз, предварително измит и разбърквайте, докато оризът стане прозрачен. Сипете каймата, като предварително я размесете с една чаша вода. Така тя няма да стане на бучки. Разбъркайте няколко пъти и добавете накълцания на кубчета червен домат, който преди това обелете.

Подправете с подправките, разбъркайте и напълнете тиквичките с плънка, а после ги подредете в тава. На дъното в тавата сложете остатъка от плънката и издълбаната част от тиквичките. Върху всяка тиквичка сложете капаче от домат. Полейте с още малко олио и залейте с една чаша вода с две щипки сол.

Сложете тавата в загрята фурна на 200 градуса и печете до готовност. Към края поръсете по една кафена лъжичка настърган пармезан върху всяко доматено резенче и оставете във фурната за още няколко минути.

Приготвяне на соса:
Разбийте два жълтъка с щипка сол и ги смесете с една чаша кисело мляко и една чаша вода. Сгорещете малко олио – 3-4 с.л. в малка касерола, сипете една супена лъжица /непълна/ брашно и запържете брашното.

Добавете жълтъците с млякото и бъркайте, да не стане на топчета, докато кипне. Посолете с малко сол и отдръпнете от огъня. Подправете с една пресована скилидка чесън.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар