Селски хляб в гювеч

06/03/2017
Ваня  Величкова
отВаня ВеличковаПомощник Готвач625171
"Както ни е показала баба - вкусен хляб с хрупкава коричка се прави само в глинен гювеч "
Приготвяне180 мин.
Готвене45 мин.
Общо225 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
26 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 047
  • Преглеждания за месеца1446
  • Преглеждания за седмицата517
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена26

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г жива
  • вода - 600 мл хладка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и солта се пресяват в дълбок съд. Маята се размива в хладката вода, заедно със захарта и щипка брашно, за да се активира. Замесва се меко и лепкаво тесто.

Втасва около час и половина (ако помещението е по-студено може да отнеме и повече време), след което се премесва, поставя се в гювеча и втасва още около час. Пече се под капак за 15 до 20 минути на 220 градуса.

На дъното на фурната е добре да се поставят кубчета лед или тава с вода, за да се запази влажността при печенето. След 20-тата минута градусите се намаляват на 180, водата се маха и хляба се пече до готовност.

Ако използвате гювеч с тясно гърло ще трябва леко да притиснете хляба, за да може да излезе. При по-големите съдове този проблем го няма.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

anadeneva
anadeneva
11.11.2017 12:11
След 20 та минута отваря ли се,или остава затворен през цялото време?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв