Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб в гювеч

Селски хляб в гювеч

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Селски хляб в гювеч
Снимка: Ваня Величкова
2 / 7
06/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
225 мин.
Порции
4
"Както ни е показала баба - вкусен хляб с хрупкава коричка се прави само в глинен гювеч"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г жива
  • вода - 600 мл хладка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и солта се пресяват в дълбок съд. Маята се размива в хладката вода, заедно със захарта и щипка брашно, за да се активира. Замесва се меко и лепкаво тесто.

Втасва около час и половина (ако помещението е по-студено може да отнеме и повече време), след което се премесва, поставя се в гювеча и втасва още около час. Пече се под капак за 15 до 20 минути на 220 градуса.

На дъното на фурната е добре да се поставят кубчета лед или тава с вода, за да се запази влажността при печенето. След 20-тата минута градусите се намаляват на 180, водата се маха и хляба се пече до готовност.

Ако използвате гювеч с тясно гърло ще трябва леко да притиснете хляба, за да може да излезе. При по-големите съдове този проблем го няма.

Добър апетит! Селският хляб в гювеч е страхотен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#190929
Потребител#190929
След 20 та минута отваря ли се,или остава затворен през цялото време?
11.11.2017 12:11
4
4