Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Празнична пита с кайма на хапки

Празнична пита с кайма на хапки

Празнична пита с кайма на хапки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
08/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Една пита, на която нито дамите, нито господата могат да устоят - хапвайте с удоволствие, гарнирана със свежа салата и студена бира"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • плънка
  • кайма - 500 г смес
  • пресен лук - 3 стръка
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • кимион - смлян
  • риган
  • чубрица
  • копър - пресен
  • зехтин - за намазване
  • доматено пюре - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода със захарта се разтваря сухата мая и оставяме да шупне. В средата на брашното се сипва маята, солта, зехтина и омесваме меко тесто. Оставя се на топло да втаса за 40 минути.

Загрява се олиото в тиган, запържва се нарязан ситно пресен лук, добавя се каймата, бърка се да стане на трохи и овкусяваме със смлян кимион, риган, чубрица. Оставя се да се охлади. В купа се смесва доматено пюре 2 с. л. и малко зехтин, като се разбърква.

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на кръгла кора и с ринг или чашка с диаметър 7 см се изрязват кръгчета. Всяко се сплесква леко с пръсти и с четка се намазва с разреденото доматено пюре.

Прегъва се през средата на две и слагаме 1 с. л. от плънката. Нареждат се в тавичка едно до друго докато се напълни тавата. Ако не ви стигнат кръгчетата се премесва отново, разточва се и изрязваме още кръгчета.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 25-30 минути. Изважда се питата, поръсва се с нарязан пресен копър и поднасяме на празничната трапеза със салата по избор!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: