сряда, 3 септември

Питка цвете

Публикувана от:
Видяно: 22 055 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Хляб
Рецепта за Питка цвете
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 125 мл
  • яйца - 2 броя
  • мая - 1 брой прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • масло - 1 пакетче
  • яйца - 1 жълтък за намазване
  • семена - сусамени, макови, ленени за поръсване по желание

Приготвяне на Питка цвете

Пригответе си намазнена форма с отлепящи се страни. Маята се разтваря и се оставя да се активизира в хладкото прясно мляко и захарта. След това се добавя към пресятото брашно заедно олиото, яйцата, солта и добавяйки по съвсем малко разтопено масло по ръцете се замесва хубаво, гладко тесто. Оставете го да втаса докато удвои обема си.

Готовото тесто се разделя на 2 равни части. Една та разделете на 5 равни топки, от които ще се оформя външния венец. Всяка топка се разточва на кръгла кора с диаметър 3-4 см по-малък от диаметъра на тавата, в която ще печете.

Разточените еднакво топки се мажат помежду си с масло и се слагат една върху друга като торта направо в долната част на тавата с отлепящи се страни. Важен момент е, че трябва да разточите горната последна кора по-голяма и да я сложите върху всички останали така, че да покрие и отстрани.

Нещо като покриване с фондан за торта. С голям остър нож направете първо един вертикален прорез, който обаче не трябва да стига до краищата на тортата, а да остане заключен в средата. След това се прави още един хоризонтален прорез и още 2 отвесни така, че да се получат 8 парчета за торта, неотрязани докрай.

Захващайте всяко парче от средата и го обръщайте навън - по този начин се получават листенцата на питката цвете. След края на обръщането на парчетата ще получите външния венец на питката, а средата ще остане празна.

Отделете около 1/4 от второто парче тесто. С 3/4 от тестото повторете цялата процедура - отделяне на 5 топки, които се точат с големината на вътрешната дупка, заключена между външния венец.

Подреждат се една върху друга, като се намазват добре с разтопено масло и се слагат по средата, като запълват пространството. По същия начин направете прорези не докрай и обърнете листенцата отгоре на на първия венец.

В получената дупка по средата сложете заделеното топче тесто. Оставете така приготвената питка да втаса за 30 минути и я намажете с разбитото яйце с малко мляко и поръсете с различни видове семена по желание.

Обърнете внимание, че питката цвете ще се пече само в долната част на формата с отлепящи се страни. Внимателно прехвърлете питката в голяма правоъгълна тава и сложете да се пече за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Може да покриете с лист хартия за печене, за да не загори прекалено бързо отгоре. След това намалете на 180 градуса и доопечете за още 20-25 минути.

4.2 от 30 Гласа

Отзиви (8)

  • 0
    0
    Отговор
    Ивелина

    2014-01-10, Оценка 5 от 5 за Питка цвете

    Тази питка я правих за Коледа и стана много хубава.Но рецептата взех от "Вкусотиите на Бени" Всичко беше подробно обяснено със снимков материал. И е малко по различна там.
  • 0
    0
    Отговор
    роси

    2013-12-20, Оценка 5 от 5 за Питка цвете

    Просто е върхова на вид и е много вкусна
  • 0
    0
    Отговор
    Valia

    2013-09-21, Оценка 5 от 5 за Питка цвете

    Аз съм я правила! Страхотна е!
  • 0
    0
    Отговор
    5ков

    2013-09-13, Оценка 4 от 5 за Питка цвете

    Към Тони: Имам снимки на това, как се прави декорацията но не мога да я публикувам тук.
  • 0
    0
    Отговор
    5ков

    2013-09-13, Оценка 4 от 5 за Питка цвете

    Питката става чудесна, вкусна и много красива без да е необходимо човек да притежава изключителни умения по кулинарство.
  • 0
    0
    Отговор
    Тони

    2013-09-13, Оценка 5 от 5 за Питка цвете

    Питката, като съставки и изпълнение изглежда интересна, но нещо не можах да разбера подредбата и. Може ли да пуснете нагледен материал.
  • 0
    0
    Отговор
    елена

    2013-05-24, Оценка 3 от 5 за Питка цвете

    Питката може да се поръси с чоролту.Ароматът и вкусът стават невероятни.
  • 0
    0
    Отговор
    lili

    2012-07-04, Оценка 5 от 5 за Питка цвете

    Аз я правя но като я пека спазвам з степени и става разкошна.Като втаса така направената пита- но в средата вместо топче- правя розички/ от навито на руло кора режа и ги пъхам вътре- става много красиво ако ги посипеш със бял и черен сусам/. Първо втасалата питка я слагам в печката която предварително е загрята на 50 градуса около 5 минути след това 100 гр-още 5 минути и на 180 градуса допичам питката.Фурната е включена и отгоре и от долу на реатан. Може и на вентилатор но слезвам з правила- става много хубава и вкусна- но подберете истинско масло и хубаво брашно.

Вкусна и лесна рецепта за Питка цвете. Не намерихте това което търсите? Прелисти останалите рецепти за Питка цвете. Доказани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Питка цвете в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.