Крехко телешко с ориз

08/03/2017
Даниела Русеваот Даниела РусеваПомощник Готвач
"Вкусно и красиво, защото човек се храни не само с устата, но и с очите "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 147
  • Преглеждания за месеца249
  • Преглеждания за седмицата51
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • телешко месо - 800 г крехко
  • уни сос – 1 с.л.
  • соев сос – 2 с.л.
  • бульон – 1 кубче зеленчуков
  • черен пипер – 10 зърна
  • бахар – 5 - 6 зърна
  • дафинов лист – 3 - 4 листа
  • вино – 150 мл /червено/
  • бял ориз – 1 доза /от пакетчетата/
  • императорски ориз – 1 доза /от пакетчетата/
  • моркови – 2 бр.
  • пресен лук – 1 стрък
  • сол
  • оцет
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на кубчета и го пуснете в сгорещено олио да се запържи, докато се зачерви, да се глазира, след което го сипете в тавичка. Поръсете с една лъжица уни сос, две лъжици соев сос и поръсете със стрито зеленчуково кубче бульон.

Пуснете зърна черен пипер, бахар и 3-4 дафинови листа и полейте със 150 мл вино.

Добавете и мазнината, в която се е пържило месото, и покрийте с алуминиево фолио. Загрейте фурната и сложете месото да се пече за 40 минути на 200 градуса.

През това време сварете двете дози ориз – белия „Жасмин“ и тъмния „Императорски“, съгласно указанието на опаковката, като ги сложите едновременно на огъня в отделни съдове с вода.

Направете от сварения ориз кладенче, като за целта е добре да се използва квадратен ринг, като в центъра му се постави друг - по-малък кръгъл ринг, а може и купичка. Сипете ориза в празното пространство между обръчите, а тях после внимателно ги отстранете.

Месото сипете в кладенчето и отгоре поръсете с нарязан пресен лук.

За декорация – добре и свежо стоят "конци" от пресни моркови, овкусени със сол, олио и оцет.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
08.03.2017 09:55
Не спирам да се възхищавам на умението Ви не само на естет, представяйки ястията си, поднесени ни с такава прецизност, която предполагам не само на мен носи удоволствие, а не се и съмнявам за вкусовите качества! Поздравявам Ви!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв