Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка слънце

Питка слънце

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Питка слънце
Снимка: Марияна
1 / 3
09/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Нека тази вкусна питка озари и вашата трапеза като слънце! И да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 200 мл
  • мая - 50 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 броя
  • кисело млеко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 75 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко топлото прясно мляко разтворете маята със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло да втаса.

В голяма тава пресейте брашното и в кладенче по средата чукнете яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), солта, киселото мляко, водата, оцета, олиото. Замесете постепенно меко тесто и го оставете да втаса. Разделете на 2 части едната по-голяма (2/3 от тестото), а другата по-малка (1/3).

Голямата част разделете на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на кора с големината на дъното тавата и се подреждат една върху друга, като се намазват с разтопено масло всяка. Подреждайте ги направо върху намазнена тава.

Изрежете на 8 еднакви парчета като пица. Захващайте всяко парче от тънката страна и го обръщайте към дебелата му външна страна, за да се получат лъчите на слънцето. По средата се слага 1/3 тестото, оформено на топка. Оставете питата да втаса на топло и я намажете с разбит с малко олио жълтък. Отгоре поръсете обилно със сусам и други ядки по желание.

Сложете питката слънце да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. На 15-20 минута намалете фурната на 180-190 градуса. Изпечената питка завийте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
49
35
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Violeta Manusheva
Violeta Manusheva
Е, аз рискувах и стана страхотна питка, Благодаря.
24.12.2017 16:06
1
Петя
Петя
Явно не позволяват да се постват линкове жалко...
16.01.2014 19:36
1
1
Петя
Петя
А ето я моята питка преди изпичане:
и след изпичане:
Вие сами преценете дали ще я тествате :)
16.01.2014 19:35
32
5
Петя
Петя
Лично аз много харесах рецептата като съставки и я тествам в момента и мисля че се получава просто СТРАХОТНО когато се изпече ще кача и снимка.
За бухването според мен зависи и в каква тава го печеш(големината и)!
Аз лично ви препоръчвам тази рецепта :)
16.01.2014 19:11
6
2
стела
стела
ли4но според мен съотношението на продуктите не е правилно или трябва да има по малко течности или повече брашно...но това е мое мнение..
24.12.2013 14:50
2
Новак
Новак
До ооо: Много ти благодаря за изчерпателния коментар и за времето, което си отделил/а да го споделиш с всички останали. Ако няма да те затрудни особено, би ли споделил/а какво още не възнамеряваш да направиш - ей така, за разкош!
27.09.2013 12:01
ooo
ooo
Не бих рискувала да пробвам тази рецепта.
27.09.2013 10:14
ив
ив
Като гледам парчетата май са 16 - поне толкова връхчета се виждат.
06.08.2013 13:27
4
ани
ани
съжалявам,но вида на питката не ми харесва.Като продукти всичко е о кей,но като че ли не е втасала добре.Не бих рискувала да пробвам тази рецепта.
23.06.2013 06:44