Питка слънце

09/04/2012
Росица Иванова
отРосица ИвановаЧирак26254588
"Нека тази вкусна питка озари и вашата трапеза като слънце! И да ви е сладко "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо36 466
  • Преглеждания за месеца151
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко топлото прясно мляко разтворете маята със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло да втаса.

В голяма тава пресейте брашното и в кладенче по средата чукнете яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), солта, киселото мляко, водата, оцета, олиото. Замесете постепенно меко тесто и го оставете да втаса. Разделете на 2 части едната по-голяма (2/3 от тестото), а другата по-малка (1/3).

Голямата част разделете на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на кора с големината на дъното тавата и се подреждат една върху друга, като се намазват с разтопено масло всяка. Подреждайте ги направо върху намазнена тава.

Изрежете на 8 еднакви парчета като пица. Захващайте всяко парче от тънката страна и го обръщайте към дебелата му външна страна, за да се получат лъчите на слънцето. По средата се слага 1/3 тестото, оформено на топка. Оставете питата да втаса на топло и я намажете с разбит с малко олио жълтък. Отгоре поръсете обилно със сусам и други ядки по желание.

Сложете питката слънце да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. На 15-20 минута намалете фурната на 180-190 градуса. Изпечената питка завийте с кърпа.

подобни рецепти тук

5 12
4 9
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Петя
Петя
16.01.2014 19:36
Явно не позволяват да се постват линкове жалко...
1
0
Петя
Петя
16.01.2014 19:35
А ето я моята питка преди изпичане:
и след изпичане:
Вие сами преценете дали ще я тествате :)
19
3
Петя
Петя
16.01.2014 19:11
Лично аз много харесах рецептата като съставки и я тествам в момента и мисля че се получава просто СТРАХОТНО когато се изпече ще кача и снимка.
За бухването според мен зависи и в каква тава го печеш(големината и)!
Аз лично ви препоръчвам тази рецепта :)
1
2

Виж всички коментари или напиши такъв