Питка слънце

Росица Ивановаот Росица ИвановаЧирак / Автор
09/04/2012
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бр.
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо28 196
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 200 мл
  • мая - 50 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 броя
  • кисело млеко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 75 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване, по желание

Приготвяне на Питка слънце

В леко топлото прясно мляко разтворете маята със захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло да втаса.

В голяма тава пресейте брашното и в кладенче по средата чукнете яйцата (отделете 1 жълтък за намазване), солта, киселото мляко, водата, оцета, олиото. Замесете постепенно меко тесто и го оставете да втаса. Разделете на 2 части едната по-голяма (2/3 от тестото), а другата по-малка (1/3).

Голямата част разделете на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на кора с големината на дъното тавата и се подреждат една върху друга, като се намазват с разтопено масло всяка. Подреждайте ги направо върху намазнена тава.

Изрежете на 8 еднакви парчета като пица. Захващайте всяко парче от тънката страна и го обръщайте към дебелата му външна страна, за да се получат лъчите на слънцето. По средата се слага 1/3 тестото, оформено на топка. Оставете питата да втаса на топло и я намажете с разбит с малко олио жълтък. Отгоре поръсете обилно със сусам и други ядки по желание.

Сложете питката слънце да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 35-40 минути. На 15-20 минута намалете фурната на 180-190 градуса. Изпечената питка завийте с кърпа.

[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.9
Общо 29 гласували
5 11
4 8
3 5
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Петя
16.01.2014 19:36
Явно не позволяват да се постват линкове жалко...
1
0
Петя
16.01.2014 19:35
А ето я моята питка преди изпичане:
и след изпичане:
Вие сами преценете дали ще я тествате :)
15
3
Петя
16.01.2014 19:11
Лично аз много харесах рецептата като съставки и я тествам в момента и мисля че се получава просто СТРАХОТНО когато се изпече ще кача и снимка.
За бухването според мен зависи и в каква тава го печеш(големината и)!
Аз лично ви препоръчвам тази рецепта :)
0
1
стела
24.12.2013 14:50
ли4но според мен съотношението на продуктите не е правилно или трябва да има по малко течности или повече брашно...но това е мое мнение..
0
0
Новак
27.09.2013 12:01
До ооо: Много ти благодаря за изчерпателния коментар и за времето, което си отделил/а да го споделиш с всички останали. Ако няма да те затрудни особено, би ли споделил/а какво още не възнамеряваш да направиш - ей така, за разкош!
0
0
ooo
27.09.2013 10:14
Не бих рискувала да пробвам тази рецепта.
0
0
ив
06.08.2013 13:27
Като гледам парчетата май са 16 - поне толкова връхчета се виждат.
0
0
ани
23.06.2013 06:44
съжалявам,но вида на питката не ми харесва.Като продукти всичко е о кей,но като че ли не е втасала добре.Не бих рискувала да пробвам тази рецепта.
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с