Френски бутер кифлички с карамел и ябълки

09/03/2017
"Разкошна френска кифличка, с аромат на ябълка и карамел. Изкушението вече има ново име "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции36
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо762
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • бутертесто - 550 г (или 2 ролки)
  • захар - 70 г кристал
  • сметана - 220 г сладкарска, с поне 35 % масленост
  • ябълки - 2 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • бренди - 50 г калвадос или някакъв друг вид алкохол, коняк, ром
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • ТОПИНГ
  • бадемово брашно - 20 г
  • кафява захар - 30 г
  • пудра захар - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.
Работи се с плоска тава, покрита с хартия за печене.

Ябълките се почистват и нарязват на кубчета. Оставят се настрана. В касерола на умерен (към слаб) котлон се карамелизира захарта до хубав златист цвят. За да се получи хубав цвят, е необходимо захарта да се добавя на порции, да се разтопи и отново в средата да се постави нова такава.

Тенджерата само се разклаща леко, без да се опира захарта в страничните ръбове. След като е готов карамелът, се изсипва сметаната също на порции. Добавят се ябълките и се разбърква с шпатула.

Сваля се от огъня за около 3-4 мин. и се добавя ванилията и отново се поставя на умерен огън да кипне, докато течността напълно изври. Разбърква се от време на време.

Добавя се калвадосът и с горелка или клечка кибрит се възпламенява /фламбира/, за да се изпари алкохолът. Оставя се за няколко минути на слаб котлон да къкри, за да се изпари всякаква течност. Сваля се от огъня, пресипва се в купичка и се охлажда напълно.

Бутер тестото, размразено, но и охладено, за да не лепи по работния плот, се разгръща и се разточва с точилка на правоъгълник 40х28 см, като предварително леко се посипе с брашно, ако е необходимо.

Разрязва се на малки правоъгълници с размери 14х7 см /съвсем равни/. Изравнява се от всички страни с нож за пица.

Всеки правоъгълник се намазва с разбито яйце и се отрязва лентичка, дебела 1 см, от външния край навътре. Правят се общо 8 - 9 такива разрязвания, без да се стига до края на тестото. Получава се нещо като решетка.

С пош с широк накрайник се поставя плънката от край до край на правоъгълника и внимателно се завиват на ролка, като леко се извиват във формата на дъга. Готовите ролки се поставят в тавата и с четка се намазват с яйце.

За топинга:
Сместа се разбърква с вилица. Отново се намазват ролките с яйце и се поръсват щедро с топинга.
Пече са на 200 градуса до хубаво зачервяване.

Източник: френска кулинария, рецептата е свалена от клип.

Разкошна френска кифличка, с аромат на ябълка и карамел. Хубава, хрупкава, крехка структура.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар