Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Хрупкава питка за осми март

Хрупкава питка за осми март

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167862
Хрупкава питка за осми март
Снимка: Паулина Стоянова
2 / 3
09/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Хубава, загадъчна и многопластова, точно като една истинска жена"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло тип 500
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 пак. суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 100 г
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното в тава, прави се в средата кладенче. Прясното мляко се загрява, трябва да не е топло, а хладко. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтопи.

В кладенчето изсипваме сухата мая, олиото, яйцето, солта и прясното мляко. Замесва се тесто. При тези пропорции не е необходимо, да се добавя течност.

Оставяме да втаса, като утрои обема си, но трябва да се внимава да не превтаса. След като е втасало, омесваме го и го разделяме на 17 топки.

14 топки ги правим по следният начин: Омесваме топка, разточваме на правоъгълник с ширина около 10 см и дължина 20 см. Навиваме до средата кората. Останалата, ненавита, част с нож я нарязваме на ивички и донавиваме. След като сме навили всички 14 топки, ги нареждаме в намазнена и набрашнена тава. 11 от тях слагаме в периферията на тавата, 3 в средата, за да може между тях да се сложат розичките.

Останалите 3 топки ги правим по следния начин: Една топка я разделяме на три топки, разточваме ги на кръгчета и ги завиваме като розички. Слагаме ги с вредата.

Оставаме да втаса, като не трябва да удвоява напълно обема си. Така, като се изпече, става хрупкава. По желание поръсваме с маково семе. Печем на малко по-силна фурна, за да запази обема си и да стане хрупкава 190 градуса до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: