Телешки език и шкембе по манастирски

09/03/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
"Не казваме, че е вкусно, защото не е вярно. Това е най-уникално завладяващото ястие, което сме опитвали и не можем да откъснем поглед от него "
Приготвяне15 мин.
Готвене120 мин.
Общо135 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 248
  • Преглеждания за месеца950
  • Преглеждания за седмицата64
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е за всички, които обичат шкембе чорба. Вярвам, че веднъж опитана, ще ви стане любима, както беше в моя случай. Най-важното е да си осигурите качествено телешко шкембе и език и добре да ги сварите. Останалото е "фасулска" работа. Има и полуфабрикати, но аз лично не ги препоръчвам.

Хубаво измийте телешкото и езика и ги сварете по отделно в тенджера под налягане с няколко зърна бахар и дафинов лист. Ако ги варите в обикновена тенджера с капак, ще отнеме няколко часа. Веднага след сваряването, още докато езикът е топъл, го обелете.

Нарежете езика и шкембето на парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер на вкус и ги прехвърлете в тавичка или керемида (ако е в керемида, трябва да ги разпределите в две керемиди).

В титан загрейте 2 супени лъжици олио и добавете маслото. Пуснете обелените скилидки чесън цели, леко разцепени на две, в маслото да се запържат и да си пуснат аромата. Когато станат златисти, ги прехвърлете в керемидите (или в тавичката).

Пуснете в маслото за около 5 минути измитите и нарязани на не много тънки ивички гъби да се позадушат. Добавете и лютите чушлета. Накрая изсипете чашата бяло вино и посолете. Оставете да покъкри още 5 минути на по-слаб котлон, като разбърквате периодично.

Прехвърлете гъбите при езика и шкембето, разбъркайте и сложете в студена фурна да се пекат за около 25-35 минути на 160 градуса. Когато е готово, поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната, да се запече и кашкавалът за още 5-10 минути (само на горен реотан).

Гарнирайте готовото ястие с резени домати и стрък магданоз.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
09.03.2017 21:53
Много добра рецепта, голяма вкусотия!
1
0
Елена Стефанова Йорданова
Ооо,това е разкошно!Много рядко го приготвям,че в къщи никой не го харесва!А е такава вкусотия:)
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв