Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка с орхидеи за осми март

Питка с орхидеи за осми март

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289472988511
Питка с орхидеи за осми март
Снимка: Десислава Дончева
6 / 7
09/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"Това не е питка, а символ на цялата ни любов и благодарност към жените и майките, затова че правят светът едно по-добро място за всички нас"

Необходими Продукти

  • За питката
  • кисело мляко - 400 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч. + 100 мл за активиране на маята
  • олио - ½ ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 42 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 ч.л. за активиране на маята
  • брашно
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • За парено тесто
  • вода - 50 мл
  • масло - 30 г краве
  • пудра захар - 150 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л. (препълнени)
  • За оцветяване на пареното тесто
  • сладкарска боя - червена, зелена и жълта, гел
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвяне на украсата: Приготвяме парено захарно тесто, като в касерола кипваме водата с маслото, след което прибавяме брашното и бъркаме, докато започне да се отлепва тестото от дъното. Оставяме добре да изстине, след което го омесваме с пресятата пудра захар, нишестето и ванилията.

Изработване на орхидеи от парено тесто: Разточваме на тънко пареното тесто и изрязваме с готови метални резци за орхидеи, след което ги щамповаме със силиконови форми за орхидеи, за да се получи лек релеф по листенцата.

Част от тестото го използваме за дръжките и листата на орхидеите. Залепваме отделните части на орхидеите, след което ги оставяме да изсъхнат. Изсъхват за около 2 дена на стайна температура, след което с подходящи четчици и три различни цвята гел бои ги оцветяваме.

За оформяне на питката: В малка купичка слагаме 100 мл. топло мляко , 2 ч.ч. захар, 42 г хлебна мая и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво и оставяме маята да се активира. В подходящ съд слагаме двете млека, затоплени, активираната мая, 1 бр. яйце, ½ ч.ч. олио, 1 с.л. сол.

Месим средно меко тесто и оставяме да втаса на топло 20 минути. След изтичане на минутите отделяме половината тесто за кифличките, а другата половина я разрязваме на три различни парчета.

Най-голямото парче е за топката в средата. Второто по големина е за розичките около кифличките, а най – малкото парче е за мрежичката.

Половината тесто разточваме върху набрашнена повърхност на голям кръг. Разделяме го на 16 равни триъгълници. Намазваме ги леко с олио и ги навиваме от широката към късата страна. Получените кифли ги нареждаме в намазана с масло тава.

Оформяме топка и я обличаме с разточено и разрязано с валяк за мрежичка тесто, като поставяме готовата топка в средата. Останалата част от тестото разточваме на дълъг правоъгълник, навиваме от към дългата страна на руло.

Режем рулото на малки трапецовидни форми. Нареждаме ги в празните пространства между кифличките. Покриваме с кърпа питката и я оставя да втаса на топло. Разбиваме двата жълтъка с прясното мляко и олиото.

Намазваме равномерно втасалата вече питка. Печем я в слабо загрята фурна на 200 градуса. След като е готова опечена питката, я оставяме да изстине, след което нареждаме готовата украса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: